Menelusuri Sejarah Kuliner Jambi sebagai Inventarisasi Aset dan Promosi Wisata Kuliner di Provinsi Jambi

  • Nirwan Il Yasin Universitas Jambi
  • Nelly Indrayani Universitas Jambi
  • Fatonah Nurdin Universitas Jambi

Abstract

Tracing the history of Jambi culinary as an inventory of assets and promotion of culinary tourism in Jambi Province is very important, lifting the identity of the Jambi region. This research aims to find out the development of Jambi culinary. In addition, taking steps, making a legal umbrella so that Jambi culinary is not lost from the next generation. The method used in this research is qualitative method and field interview with descriptive form. The results of this study indicate that the potential in developing culinary tourism in the Jambi region such as the Jambi Muaro Temple festival, Kerinci Lake festival, Lake Sipin festival. Promotional activities by forming a calendar of scheduled tourism activities, thus attracting tourism interest from inside and outside who want to know about Jambi culinary.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anita, C., Safri, M., & Nurhayani, N. (2019). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kunjungan Wisatawan Nusantara Asal Kota Jambi ke Objek Wisata Alam Taman Nasional Kerinci Seblat (TNKS) di Kabupaten Kerinci Provinsi Jambi (Pendekatan Biaya Perjalanan Travel Cost Approach). E-Jurnal Ekonomi Sumberdaya dan Lingkungan, 8(3). https://doi.org/10.22437/jels.v8i3.11989
Armansyah, Y. (2017). Kontribusi Sekoko Adat Jambi dalam Pemerintahan Demokrasi Lokal. Sosial Budaya, 14(1). https://doi.org/10.24014/sb.v14i1.4158
Dahmiri, D., Bhayangkari, S. K. W., & Khalik, I. (2021). Pengaruh Kualitas Produk dan Inovasi terhadap Keunggulan Bersaing UMKM Kuliner di Masa Pandemi Covid-19. Ekonomis: Journal of Economics and Business, 5(2). https://doi.org/10.33087/ekonomis.v5i2.401
Ekasari, N., & Nurhasanah, N. (2018). Pengaruh Lokasi dan Kreativitas terhadap Keberhasilan Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) di Kawasan Wisata Gentala Arasy Kota Jambi. Jurnal Sains Sosio Humaniora, 2(1). https://doi.org/10.22437/jssh.v2i1.5248
Firsty, O., & Suryasih, I. A. (2019). Strategi Pengembangan Candi Muaro Jambi sebagai Wisata Religi. JURNAL DESTINASI PARIWISATA, 7(1). https://doi.org/10.24843/jdepar.2019.v07.i01.p06
Herawati, R., Utomo, W. A., & Royana, I. (2018). Aplikasi Pariwisata Jambi Berbasis Android. Go Infotech: Jurnal Ilmiah STMIK AUB, 24(2). https://doi.org/10.36309/goi.v24i2.88
Kristiana, Y., Pakpahan, R., & Mulyono, S. T. (2019). Pengembangan Pariwisata Berbasis Masyarakat di Kawasan Seberang Kota Jambi (Sekoja). Prosiding Konferensi Nasional Pengabdian kepada Masyarakat dan Corporate Social Responsibility (PKM-CSR), 2. https://doi.org/10.37695/pkmcsr.v2i0.274
Manik, R. A. (2022). Makna dan Fungsi Tradisi Lisan Kenduri Sko Masyarakat Kerinci Jambi/Meaning and Fungctions of Kenduri Sko Oral Tradition Kerinci Society in Jambi. Aksara, 33(2). https://doi.org/10.29255/aksara.v33i2.484.229-244
Muzakir, A. (2011). Pemikiran Islam di Jambi: Memperkuat Kajian Islam Melalui Naskah-Naskah Lokal. Sultan Thaha Press IAIN STS.
Nitisuari, N., & Wardono, P. (2014). Museum Sejarah Kuliner Tradisional Indonesia. Tingkat Sarjana Bidang Senirupa Dan Desain.
Notosusanto, N. (1978). Masalah Penelitian Sejarah Kontemporer. Yayasan Indayu.
Novra, A. (2015). Tour De JNP, Kejuaraan Tahunan Wisata Olah Raga Tantangan Perairan Antardua Taman Nasional (Inovasi Strategi Promosi Ekowisata Provinsi Jambi). Jurnal Nasional Pariwisata, 4(1). https://doi.org/10.22146/jnp.6683
Prasta, M. (2021). Wisata Kuliner Kota Surakarta dan Strategi Mengembangkan Wisata Kuliner Kota Surakarta. Jurnal Pariwisata Indonesia, 17(1). https://doi.org/10.53691/jpi.v17i1.134
Putra, F., Usman, S., & Yusuf, M. (2019). Pemberdayaan Pengelolaan Desa Wisata Berkelanjutan di Desa Tanjung Lanjut Kecamatan Sekernan Kabupaten Muaro Jambi. Unri Conference Series: Community Engagement, 1. https://doi.org/10.31258/unricsce.1.83-88
Radinal, R., & Ishak, I. (2019). Analisis Kelayakan Ekonomi Obyek Wisata Penyangga Geopark di Kabupaten Merangin Propinsi Jambi. Rang Teknik Journal, 2(2). https://doi.org/10.31869/rtj.v2i2.1439
Ramadhan, I., Imran, I., Firmansyah, H., Efriani, E., & Dewantara, J. A. (2022). Strategi Pengembangan Objek Pariwisata Hutan Albasia. Ideas: Jurnal Pendidikan, Sosial, dan Budaya, 8(3), 993. https://doi.org/10.32884/ideas.v8i3.908
Ristarnado, R., Settyoko, J., & Harpinsyah, H. (2019). Strategi Pemerintahan Desa dalam Mengembangkan Pariwisata. Jurnal Politik dan Pemerintahan Daerah, 1(1). https://doi.org/10.36355/jppd.v1i1.4
Sari, N. (2018). Pengembangan Ekonomi Kreatif Bidang Kuliner Khas Daerah Jambi. Jurnal Sains Sosio Humaniora, 2(1). https://doi.org/10.22437/jssh.v2i1.5281
Sayuti, M., Yusril, & Syafwandi. (2022). Motion Graphic Media Informasi Wisata Kompleks Percandian Muara Jambi. Judikatif: Jurnal Desain Komunikasi Kreatif. https://doi.org/10.35134/judikatif.v4i1.34
Setiawan, H., Hamid, A., & Bustan, J. (2020). Model Daya Tarik Kuliner Lokal sebagai Pendorong Daya Tarik Wisata Kuliner. INOVASI, 16(1).
Suryabrata, S. (1998). Metodologi Penelitian. Raja Grafindo.
Wazan, S., Astuti, R. S., Kismartini, K., & Afrizal, T. (2020). Pengelolaan Kawasan Wisata Suku Anak dalam Berbasis Kearifan Lokal. PERSPEKTIF, 9(2). https://doi.org/10.31289/perspektif.v9i2.3884
Published
2022-11-15
How to Cite
YASIN, Nirwan Il; INDRAYANI, Nelly; NURDIN, Fatonah. Menelusuri Sejarah Kuliner Jambi sebagai Inventarisasi Aset dan Promosi Wisata Kuliner di Provinsi Jambi. Ideas: Jurnal Pendidikan, Sosial, dan Budaya, [S.l.], v. 8, n. 4, p. 1403-1410, nov. 2022. ISSN 2656-940X. Available at: <https://jurnal.ideaspublishing.co.id/index.php/ideas/article/view/1046>. Date accessed: 03 dec. 2022. doi: https://doi.org/10.32884/ideas.v8i4.1046.