Evaluasi Program Ketahanan Pangan dalam Ketersediaan Pangan pada Dinas Ketahanan Pangan Kabupaten Malinau
Abstract
Limitations and the absence of an effective working mechanism, not yet well accessed, and the assessment of PPH (Pola Pangan Harapan) has not met the minimum service standard value of 83.2 in Malinau Regency. In this research135xddg1 the theory used refers to the dimensions/characteristics of programme evaluation from William Dun through 4 (four) stages (1) Value Focus, (2) Fact-Value Interdependence, (3) Present and Past Orientation, and (4) Value Duality. The results of the analysis show that the per capita availability of Malinau Regency's Total Food Balance (NBM) for kcal/day energy availability is 2,663 and the total score of Pola Pangan Harapan (PPH) at the availability level of Malinau Regency in 2021 is 81.50, explaining that the resulting PPH score is still below the National SPM of 83.2
Downloads
References
Dunn, W. N. (2003). Public Policy Analysis; an Introduction. Prentice Hall, International Inc, Englewood Cliffs.
Dunn, W. N. (2015). Public Policy Analysis. Routledge.
Epriadi, D., Sos, S., Mardansyah, S., & Padrisan Jamba, S. (2023). Kebijakan Publik di Indonesia: Konsep, Teori dan Aplikasi. Edu Publisher.
Hasid, H. Z., SE, S., Akhmad Noor, S. E., SE, M., & Kurniawan, E. (2022). Ekonomi sumber Daya Alam dalam Lensa Pembangunan Ekonomi. Cipta Media Nusantara.
Jamil, S. N. A., Sandra, L., Sutrisno, E., Purnamasari, S., Mardiyah, U., Fitriani, E., Saiya, H. G., Nurhayati, A., & Kamarudin, A. P. (2021). Ekologi Pangan dan Gizi Masyarakat. Perkumpulan Rumah Cemerlang Indonesia.
Kurnia, A. W., Sundari, S., & Purwanto, D. A. (2020). Implementasi Kebijakan Cadangan Pangan Nasional dalam Kondisi Keadaan Darurat di Badan Ketahanan Pangan Guna Mendukung Pertahanan Negara. Manajemen Pertahanan: Jurnal Pemikiran dan Penelitian Manajemen Pertahanan, 6(1), 73-97. https://jurnalprodi.idu.ac.id/index.php/ MP/article/view/593
Maksum, S. R. I., Jamanie, F., & Alaydrus, A. (2019). Strategi Dinas Ketahanan Pangan dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Kota Samarinda. Journal Pemerintahan Integratif, 7(4), 570-581. https://ejournal.pin.or.id/site/?p=1822
Rahman, S. (2018). Membangun Pertanian dan Pangan untuk Mewujudkan Kedaulatan Pangan. Deepublish.
Sagita, R. (2022). Evaluasi Program Penyediaan Air Minum dan Sanitasi Berbasis Masyarakat (Pamsimas) Desa Bagan Melibur Kecamatan Merbau Kebupaten Kepulauan Meranti Tahun 2020 (Thesis, Universitas Islam Riau). http://repository.uir.ac.id/id/eprint/13919
Siburian, R., & Imron, M. (2021). Dari Hutan Sampai Laut: Mendorong Pengelolaan Berbasis Masyarakat Lokal. Yayasan Pustaka Obor Indonesia.
Soedarto, T., & Ainiyah, R. K. (2022). Teknologi Pertanian Menjadi Petani Inovatif 5.0: Transisi Menuju Pertanian Modern. Uwais Inspirasi Indonesia.
Suhaimi, A. (2019). Pangan, Gizi, dan Kesehatan. Deepublish.
Veronica, V., Muhtar, E. A., & Milwan, M. (2022). Implementation of Leading Program for Village Building Movement. Ideas: Jurnal Pendidikan, Sosial, dan Budaya, 8(2), 487–494. https://jurnal.ideaspublishing.co.id/index.php/ideas/article/view/721
Wahyuni, L., & Shaliza, F. (2021). Evaluasi Kebijakan Program di Bidang Tanaman Pangan & Hortikultura dalam Rangka Pengentasan Kemiskinan pada Dinas Ketahanan Pangan dan Pertanian Kota Dumai. Jurnal Niara, 14(2), 59–66. https://doi.org/10.31849/niara.v14i2 .6247
Wijaya, O. (2017). Strategi Pengembangan Komoditas Pangan Unggulan dalam Menunjang Ketahanan Pangan Wilayah (Studi Kasus di Kabupaten Batang, Provinsi Jawa Tengah). Agraris: Journal of Agribusiness and Rural Development Research, 3(1), 48–56. https:/ /doi.org/10.18196/agr.3144.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.