Wakra Meke terhadap Kearifan Lokal dan Ketahanan Pangan Masyarakat Desa Imroing Kecamatan Pulau-Pulau Babar Kabupaten Maluku Barat Daya

  • Yehuda Unwaru Universitas Pattimura, Ambon
  • August E Pattiselanno Universitas Pattimura, Ambon
  • Stephen F. W. Thenu Universitas Pattimura, Ambon

Abstract

In order to understand the value of local wisdom in wakra meke and to assess the function of wakra meke for the people of Imroing Village's access to food, this study attempts to determine the process of local wisdom in wakra meke. Participant observation techniques, in-depth interviews, and documentation were used to conduct this study. A qualitative descriptive analysis that took the form of written words was used to analyze the data. The study's findings demonstrate that wakra meke is a local wisdom of the Imroing Village community that has persisted since the days of the ancestors and is still used by the farming community to ensure the year-round availability of food supplies. Wakra meke is made both corn on the cob and corn on the cob that has been sun-dried to dry. Wakra meke is a staple meal that contributes to community food security. It is also utilized as a means of income by being sold to customers. Wakra meke is one of the local wisdoms.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahmadian, I. (2021). Produktivitas Budidaya Sistem Mina Padi untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan. Jurnal Akuatek, 2(1), 1–6. https://doi.org/https://doi.org/10.24198/akuatek.v2i1.33647
Anak, A. A. G. A. G. (2021). Lontar Usada Sawah: Kearifan Lokal dan Ketahanan Pangan di Bali. Prosiding Pedalitra, 1(1), 204–210.
Anggraini, Y., Matius, P., Hastaniah, H., & Diana, R. (2020). Identifikasi Kearifan Lokal dalam Pemanfaatan Jenis-Jenis Tumbuhan untuk Ketahanan Pangan dan Obat-Obatan. MAKILA, 14(2), 73–86. https://doi.org/10.30598/makila.v14i2.2590
Dedy Sutrisno, A. (2022). Kebijakan Sistem Ketahanan Pangan Daerah. Kebijakan: Jurnal Ilmu Administrasi, 13(Vol. 13 No. 1), 28–42. https://doi.org/10.23969/kebijakan.v13i1.4862
Elizabeth, R. G. (2019). Peningkatan Partisipasi Petani, Pemberdayaan Kelembagaan dan Kearifan Lokal Mendukung Ketahanan Pangan Berkelanjutan. Agricore: Jurnal Agribisnis dan Sosial Ekonomi Pertanian Unpad, 4(2). https://doi.org/10.24198/agricore.v4i2.26509
Fajarini, U. (2021). Dampak Teknologi Modern terhadap Kearifan Lokal sebagai Kelestarian Lingkungan Alam dan Ketahanan Pangan di Indonesia Studi Kasus Kampung Adat Cireundeu Jawa Barat. SOSIO-DIDAKTIKA: Social Science Education Journal, 7(2), 336–363.
Hadi, E. S. (2020). Penerapan Nilai-Nilai Kearifan Lokal dalam Budaya Masyarakat Desa Pakisrejo Tangunggunung sebagai Sumber Pembelajaran IPS. INSPIRASI: Jurnal Ilmu-Ilmu Sosial, 17(1). https://doi.org/https://doi.org/10.29100/insp.v17i1.1570
Harjoprawiro, L., Malik, E. S., Saputri, S. A., & Rihu, A. (2021). Kearifan Lokal Masyarakat Muna dalam Pengelolaan Hasil Panen Jagung sebagai Upaya Menjaga Ketahanan Pangan. SESHISKI: Southeast Journal of Language and Literary Studies, 1(2), 157–176. https://doi.org/https://doi.org/10.53922/seshiski.v1i2.1353
Hidrawati, H., Arafah, N., Saediman, S., & Harviyaddin, H. (2022). Kearifan Masyarakat Pulau-Pulau Kecil dalam Budidaya Pangan Lokal: Ritual Bertani Masyarakat Pulau Binongko, Kabupaten Wakatobi. Prosiding Seminar Nasional Hasil Penelitian Agribisnis, 6(1), 77–86.
Iswanto, I. (2021). Ume Kbubu sebagai Wujud Kearifan Lokal Masyarakat Boti dalam Menjaga Ketahanan Pangan dan Bencana. Handep: Jurnal Sejarah dan Budaya, 4(2). https://doi.org/10.33652/handep.v4i2.144
Mirajiani, M., & Widi, S. W. (2022). A Pengetahuan Lokal Masyarakat Adat Baduy dalam Pranata Sosial untuk Menunjang Ketahanan Pangan. Jurnal Penyuluhan dan Pemberdayaan Masyarakat, 1(1), 1–8. https://doi.org/https://doi.org/10.1234/jppm.v1i1.2
Ohleky, M. P., Pattiselanno, A. E., & Kaplale, R. (2018). Namlai Kerne: Kearifan Lokal dan Ketahanan Pangan Masyarakat Desa Werwaru Kecamatan Moa Kabupaten Maluku Barat Daya. Agrilan : Jurnal Agribisnis Kepulauan, 5(2), 114. https://doi.org/10.30598/agrilan.v5i2.159
Partini, & Sari, I. (2022). Kebijakan Pengembangan Ketahanan Pangan Lokal. Jurnal Agribisnis, 11(1), 78–83. https://doi.org/10.32520/agribisnis.v11i1.1988
Perdanaputra, F., & Prasodjo, N. W. (2019). Ketahanan Pangan di Kampung Adat dan Non-Kampung Adat. Jurnal Sains Komunikasi dan Pengembangan Masyarakat [JSKPM], 2(5), 567–580. https://doi.org/10.29244/jskpm.2.5.567-580
Pramadani, S., Darumurti, F. D., & Sudrajat, S. (2022). Kearifan Lokal Sawah Surjan di Kulon Progo sebagai Upaya Ketahanan Pangan. Jurnal Teori dan Praksis Pembelajaran IPS, 7(1), 1–10. https://doi.org/http://journal2.um.ac.id/index.php/jtppips/article/view/26421
Pratidina, G., Zenju, N. S., . S., & Sastrawan, B. (2020). Kepemimpinan Informal Berbasis Partisipasi Masyarakat dalam Menjaga Ketahanan Pangan Lokal. Jurnal Sosial Humaniora, 11(1), 98. https://doi.org/10.30997/jsh.v11i1.2591
Riyanti, A., & Novitasari, N. (2021). Pendidikan Multikultural Berbasis Kearifan Lokal bagi Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Adat dan Budaya Indonesia, 3(1), 29. https://doi.org/10.23887/jabi.v3i1.37780
Sari, I. P., & Zuber, A. (2020). Kearifan Lokal dalam Membangun Ketahanan Pangan Petani. Journal of Development and Social Change, 3(2), 25. https://doi.org/10.20961/jodasc.v3i2.45768
Sjaifuddin, S. (2021). Perilaku Ketahanan Pangan dan Kearifan Lokal: Sebuah Pendekatan Sistem Dinamik.
Suarsana, K. (2020). Ketahanan Pangan Berbasis Adat (Tantangan Penanganan Covid-19 di Bali). Prosiding Webinar Nasional Universitas Mahasaraswati Denpasar 2020.
Sulaiman, A. I., & Kuncoro, B. (2018). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Ketahanan Pangan dalam Mendukung Konsep Eduwisata. Prosiding Konferensi Nasional Komunikasi, 2(01), 657–668. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.25008/pknk.v2i01.200
Wirata, G. (2022). Strategi Peningkatan Ketahanan Pangan pada Masa Pandemi COVID-19 melalui Penguatan Kearifan Lokal di Kabupaten Badung Bali. Jurnal Kajian Bali, 12(1), 69–88. https://doi.org/http://repo.unr.ac.id/id/eprint/662
Yuliana, N., & Jumiati, I. E. (2020). Rekayasa Lembaga Ekonomi Kreatif Ketahanan Pangan Lokal Masyarakat Walantaka dalam Nilai Kearifan Lokal. Abdimas Altruis: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 53–62. https://doi.org/10.24071/aa.v3i1.2951
Yuniriyanti, E., Nurdewanto, B., & Sudarwati, R. (2019). Pemberdayaan Perempuan Desa Berbasis Kearifan Lokal dalam Upaya Pencapaian Ketahanan Pangan Keluarga. Seminar Nasional Sistem Informasi (SENASIF), 3, 1708–1719.
Published
2022-12-07
How to Cite
UNWARU, Yehuda; PATTISELANNO, August E; THENU, Stephen F. W.. Wakra Meke terhadap Kearifan Lokal dan Ketahanan Pangan Masyarakat Desa Imroing Kecamatan Pulau-Pulau Babar Kabupaten Maluku Barat Daya. Ideas: Jurnal Pendidikan, Sosial, dan Budaya, [S.l.], v. 8, n. 4, p. 1577-1584, dec. 2022. ISSN 2656-940X. Available at: <https://jurnal.ideaspublishing.co.id/index.php/ideas/article/view/996>. Date accessed: 06 feb. 2023. doi: https://doi.org/10.32884/ideas.v8i4.996.